TERVEYSTIETOA

Liikunta lapsena vahvistaa polvia

Tulevaisuuden aikuisten polvivammoja voidaan ehkäistä tehokkaasti jo etukäteen, kun pannaan lapset liikkumaan entistä enemmän. Australialaisten tutkijoiden mukaan liikunnan vaikutus polvien terveyteen perustuu siihen, että liikunta edistää polvinivelen rustokudoksen muodostumista ja vahvistaa siten polvia. Suhteellisen aktiivinen liikkuminen kasvuiässä saattaa lisätä polvinivelen rustoa 10-15 prosenttia vuodessa.
Kunto Plus 5/2004

Jalkapallo tärisyttää pelaajien kaulanikamia

Jalkapalloilijoiden kaulanikamat voivat kärsiä pukkauksista, varoittaa turkkilainen Feza Korkusuzin johtama tutkijaryhmä. Tutkimuksessa verrattiin 30 eri-ikäisen jalkapalloa harrrastavan sekä muiden samanikäisten kauloja. Ensinnäkin pelaajilla oli jäykempi niska kuin muilla. Röntgen- ja magneettikuvausten perusteella monen yli 30-vuotiaan pelaajan kaulanikamien välilevyt olivat hieman siirtyneet. Kovin vakavista vaurioista ei ole kyse, vaan vastaavia vaivoja ilmaantuu iän karttuessa monelle ilman pukkailujakin. Tutkijat neuvovat kuitenkin kehittelemään turvallista pukkaustekniikkaa.
Tiede 3/2004

Anteeksipyyntö alentaa painetta

Anteeksipyyntö tai anteeksiantaminen on terveellistä. Commonwealth Universityn tutkijat kertovat, että kun ihmiseltä pyydetään anteeksi häneen kohdistunutta vääryyttä, se saa hänen verenpaineensa ja sykkeensä laskemaanm sekä aiheuttaa positiivisia tunteita ja hyvää oloa.
Tutkijat pyysivät joukkoa ihmisiä kuvittelemaan joutuneensa ryöstön kohteeksi. Sitten heidän piti kuvitella, että varas palaa myöhemmin takaisin ryöstösaaliin kanssa ja pyytää anteeksi. Tätä kuvitellessaan koehenkilöiden verenpaine ja syke laskivat, ja he kokivat myös lihasjännitysten hellittävän.
Kunto Plus 6/2003

Tutkimustuloksia rukiin terveysvaikutuksista (in english)

Ruis ja Terveys

Punkki vaaraksi myös Helsingissä

Punkista voi saada borrelioosin yhtä hyvin puistossa kuin saaristossakin. Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että esimerkiksi Helsingin puistojen punkeista joka kolmas on infektion aiheuttavan borreliabakteerin kantaja.
STT

Ei kannata erota äkkipäätä

Huonostakaan avioliitosta ei kannata lähteä äkkipäätä. Epätyydyttävä yhteiselo voi nimittäin yllättäen kääntyä paremmaksi. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan valtaosa niistä liitoista, jotka huonoista ajoista huolimatta pysyivät koossa, oli kohentunut viidessä vuodessa. Kaikista surkeimmassa kunnossa olleet liitot parantuivat jopa eniten. Yhdessä pysyneet parit olivat onnellisempia kuin eroon päätyneet, vaikka jotkut olivat ajatelleet löytävänsä onnen eron jälkeen. Tutkijat selittävät eronneiden huonoa oloa sillä, että ahdistuneet ja masentuneet saattavat syyttää liittoaan kaikesta ja lähteä. Tuska kuitenkin jatkuu, vaikka syntipukkipuoliso on poissa.
Hyvä Terveys 1/2003

Liikunta ehkäisee vilustumista

Juokseminen ja liikunta muutenkin on tutkitusti hyvä tapa ehkäistä vilustumista. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksissa seurattiin 500 henkilön liikuntatottumuksia vuoden ajan. Tutkimus osoitti, että kohtuuliikunta voi vähentää flunssaan sairastumisen riskiä jopa 25 prosenttia. Tutkijat korostavat kohtuullisuuden merkitystä. Sillä vähäinen liikunta ei mainittavasti vahvista immuunijärjestelmää ja oikein rankka liikunta voi puolestaan heikentää vastustuskykyä.
Kunto Plus 1/2003

Selkä- ja niskakivut yleistyvät nuorilla

Suomalaisten koululaisten niska-, hartia- ja alaselkäkivut ovat yleistymässä, kertoo laaja yleisötutkimus. Kymmeniätuhansia nuoria on seurattu kysely- tutkimusten avulla 1980-luvun puolivälistä lähtien.
Niskan ja selän kivut ovat vuosien mittaan lisääntyneet tasaisesti. Jopa kolmasosa tytöistä ja 12-19 prosenttia pojista on ilmoittanut kokevansa viikottain niska-, hartia tai selkäkipuja. Kehityksen taustalla saattavat olla muutokset liikuntatottumuksissa.
Duodecim 22/2002

Nauru on ilmainen lääke

Parin minuutin nauru vastaa 45 minuutin täydellistä rentoutumista. Nauru mm. poistaa elimistön kuona-aineita, laskee veren kolesterolitasoa ja vahvistaa sydäntä. Myös kivut, jännittyneisyys ja epävarmuus vähenevät.
Henri Rubinstein

Nauru alentaa stressiä

Nauru vahvistaa immuunijärjestelmää ja alentaa stressihormoonien tasoa. Nauramisen jälkeen verenpainekin on alentunut siitä mitä se oli sitä ennen.
Lee Berk

Nauru vahvistaa sydäntä

Kahdenkymmenen sekunnin hekottaminen vastaa sydämmelle yhtä suurta työmäärää kuin kolmen minuutin kova soutu.
William Fry

Dieselkärystä hengitysoireita

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin mukaan dieselautoista poistuva
käry on ihmiselle luultua vaarallisempaa. Tutkimuksessa tavallisen ruuhkaliikenteen tasoa olevaa dieselkäryä keuhkoihinsa hengittäneet terveet henkilöt potivat melkoisesti hengitysteiden tulehduksia.
Käryn ei todettu pahentavan astman oireita.
Elämänhalu 10/2002

Säännöllinen liikunta laskee syöpäriskiä

Liikunta on loistava keino pienentää riskiä saada syöpä. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan säännöllisen liikunnan harrastaminen voi vähentää syöpäriskiä jopa 66 prosenttia. Tutkijat seurasivat kymmenen vuoden ajan lähes 26000:tta iältään 30-87-vuotiasta miestä. Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kohtuullisen hyväkuntoisilla miehillä, jotka juoksevat esimerkiksi 20-40 minuuttia kolmesti viikossa, riski tupakointiin liittymättömään syöpään väheni 34 prosenttia. Huippukuntoisilla riski väheni peräti 46 prosenttia. Vielä parempia tuloksia saatiin, kun kyse oli tupakointiin liittyvistä syövistä, kuten keuhko- ja kurkkusyövästä.
Näiden kohdalla kohtuukuntoisten syöpäriski väheni 43 prosenttia ja hyväkuntoisten 66 prosenttia. Tutkijoiden mukaan säännöllinen liikunta voi vahvistaa immuunijärjestelmää niin, että se pystyy tehokkaasti estämään syöpäsolujen muodostumista. Tutkijat uskovat liikunnan lisäävän elimistön antioksidanttien määrää sekä edistävän dna:n kykyä korjata itse itseään. Tutkijat arvioivat tutkimustulosten pätevän myös naisiin.
Kunto Plus 16/2002

Lävistys uhkaa korvan rustoa

Korvalehden yläosan ruston lävistys voi tulehtuessaan tuhota ruston rakenteen pysyvästi. Englannissa on tavattu potilaita, joilla reikä tuhosi korvalehden koko yläosan.
Tulehduksen rauhoituttua korvalehtiä on jouduttu rakentamaan uudelleen tekemällä kylkiluun rustosta uusi kehikko korvalehdelle. Vaurioitunut rusto on ensin jouduttu poistamaan. Täysin ennalleen korvalehteä ei pystytä palauttamaan.
Duodecim 20/2002

Säännölliset, viljapitoiset aamiaiset torjuvat flunssaa

Säännöllisistä aamiaisista nauttivat henkilöt sairastuvat flunssaan harvemmin kuin muut. Näin väittävät walesilaisen Cardiffin yliopiston psygologian laitoksen tutkijat. Tutkimuksessa seurattiin sataa henkilöä kymmenen viikon ajan. Henkilöt, jotka kertoivat sairastuneensa useammin kuin kerran tutkimusaikana, söivät harvemmin aamiaista ja käyttivät useammin alkoholia kuin muut. Tulokset osoittavat, että vilustumisalttiuteen vaikuttavat ainakin stressi, mieliala ja terveyskäyttäytyminen, kuten aamiaisen nauttiminen. Etenkin runsaasti viljatuotteita sisältävän aamiaisen nauttineet sairastuivat tutkimuksessa harvemmin kuin muut.
Kunto Plus 15/2002

Paleleminen kylmässä ilmassa ei laihdutakaan

Aineenvaihdunta kiihtyy yleensä kylmällä ilmalla, kun elimistön on ylläpidettävä kehon lämpötilaa. Tämä on johtanut siihen, että jotkut pukevat kylmällä tahallaan liian vähän päälle kiihdyttääkseen aineenvaihduntaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan kylmällä ilmalla on kuitenkin pitkän ajan kuluessa päinvastainen eli lihottava vaikutus. Elimistö nimittäin tottuu kylmään ilmaan, jos ihminen altistuu sille usein. Mukautuminen johtuu osittain siitä, että tiettyjen UCP-aineenvaihduntaproteiinien aktiivisuus pienenee. Tutkijat eivät tiedä, mikä ilmiön biologinen tausta on, mutta joka tapauksessa kyseessä voi olla epäterveellinen tapa hallita painoa.
Kunto Plus 14/2002

Keliaakikkonaiset kärsivät kehnosta elämänlaadusta

Keliakiaa sairastavat naiset voivat keliaakikkomiehiä huonommin henkisesti. Tämä selviää Suomen Keliakialiiton Elämänlaatu-projektin loppuraportista. Tutkimus toteutettiin vuosina 1997-2000. Samantapaisia tuloksia on saatu myös Ruotsissa tehdyissä elämänlaatututkimuksissa.
Naisten tuntema sairaustaakka on osoittautunut selvästi raskaammaksi kuin keliaakikkomiehillä. Monet potilaat tuntevat joutuvansa kieltäytymään monista itselleen tärkeistä asioista sairauden takia.
Keliaakikot kokevat gluteenittoman ruokavalion noudattamisen työlääksi. Potilaiden ruokakustannukset ovat nousseet sairauden toteamisen jälkeen selvästi, mutta gluteenittoman ruokavalion noudattamista pidetään Suomessa helppona monipuolisen tuotevalikoiman takia. Suomalaiset keliaakikot ovat myös kuuluisia tunnollisuudestaan ruokavalion noudattamisessa.
STT 10/2002

C- ja E-vitamiini vähentää Alzheimerin taudin riskiä

C-ja E-vitamiinin tuhti saanti vähentää hollantilaisten tutkijoiden mukaan viidenneksellä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkijat korostavat, että vitamiinit pitäisi saada nimenomaan ravinnosta, ei pillereistä. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan E-vitamiinipitoinen ruoka voi tietyn perimän saaneilla pienentää riskiä jopa 70 prosentilla.
Kauneus ja Terveys 9/2002

Pitkä ja säännöllinen teen juonti vahvistaa luustoa

Pitkään ja säännöllisesti teetä juoneiden ihmisten luun mineraalitiheys on selvästi suurempi kuin teetä vieroksuvilla. Taiwanilaisen tutkimuksen mukaan kuudesta kymmeneen vuotta teetä juoneilla hyödyt näkyivät lannerangassa. Sitä pidempään teetä nauttineiden hyödyt ilmenivät myös lonkan luustossa. Tutkijoiden mukaan teen luustoystävällinen vaikutus voi johtua teen runsaista fluorideista, jotka saattavat hidastaa osteoporoosin etenemistä. Myös teestä saatavilla flavonoideilla on havaittu olevan vaikutusta luun tiheyteen. Tutkimuksessa ei löytynyt yhteyttä juodun teen määrän ja luun tiheyden välillä. Vain nauttimisen kestolla oli merkitystä. Tulokseen voi vaikuttaa se, että Aasiassa juodaan lähinnä vihreää teetä. Tosin samansuuntaisiin tutkimustuloksiin on päädytty myös Englannissa, jossa musta tee on vihreää selvästi suositumpaa.
Hyvä Terveys 8/2002

Toistuva masennus heikentää muistia

Toistuvat masennukset merkitsevät usein vakavaa muistitoimintojen häiriötä, joka näyttää jatkuvan pitkään kliinisen masennuksen loputtuakin. Tämä käy ilmi neuropsykologisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana masentuneita, masennuksesta toipuneita ja terveitä ihmisiä.
Tulos selittää sen, miksi potilaat kokevat vaikeuksia esimerkiksi työssä selviytymisessä, vaikka eivät enää olekaan kliinisesti masentuneita.
Suomen lääkärilehti 24/2002

Aamuvirkut ovat muita terveempiä

Iltavirkut eli niin sanotut B-tyypin ihmiset elävät paljon epäterveellisemmin kuin A-tyypit eli aamuvirkut, kertoo ruotsalaistutkimus, johon osallistui 2300 nuorta. Aamuvirkut syövät aamiaisen ja lounaan sekä harrastavat liikuntaa ja syövät runsaammin hedelmiä ja vihanneksia kuin yökukkujat.
Yökukkujat puolestaan nauttivat muita enemmän roskaruokaa kuten pizzaa ja hampurilaisia, mikä lienee seurausta heidän elämänrytmistään.
Kunto Plus 8/2002

Sopiva stressi voi polttaa rasvaa

Sopiva määrä stressiä auttaa pitämään painon kurissa, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan stressi saattaa lisätä rasvan palamista. Joukko kokeeseen osallistuneita naisia joutui alttiiksi stressille, ja tutkijat totesivat testeissä, että heidän ihonsa alla oli tavallista enemmän glyserolia. Se on merkki siitä, että rasvan palaminen on lisääntynyt. Tutkijat suosittelevat kuitenkin vain myönteistä ja lyhytaikaista stressiä. Pitkäaikainen ja kielteinen stressi lisää veren kortisoli-hormoonin määrää, mikä puolestaan lihottaa.
Kunto Plus 8/2002

B-vitamiini pitää skarppina

Runsas B12-vitamiinin ja foolihapon saanti on brittitutkimuksen mukaan yhteydessä tiedollisten kykyjen säilymiseen. Kohonneisiin homokysteiiniarvoihin, jotka saattavat kieliä vähäisestä B-vitamiinin saannista, liittyy vastaavasti tiedollisten kykyjen heikentyminen. Homokysteiiniarvojen alentaminen B-vitamiinilla voi ehkäistä kykyjen heikentämistä.
Kotilääkäri 6-7/2002

Kotityöt eivät sittenkään käy kunnon kuntoilusta

Imuroiminen, ikkunoiden peseminen tai puutarhassa tonkiminen eivät vedä vertoja kevyelle kuntoilulle, kuten kävelylle. Englantilaistutkimuksen mukaan raskaatkaan kotityöt eivät vähennä ylipainon riskiä tai kohenna kuntoa reippaan kävelyn tavoin.
Kotilääkäri 6-7/2002

Työ tuntuu naisen niskassa enemmän

Epäergonomiset työasennot aiheuttavat hoitoa vaativia niska- ja hartiaseudun kipuja naisille huomattavasti useammin kuin miehille. Ruotsalaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että naisilla niska-hartiasäryn yleisin syy on työskentely näyttöpäätteen ääressä. Myös työtehtävät, jotka vaativat pitämään käsiä toistuvasti hartioiden yläpuolella, lisäävät naisten yläselkä- ja niskavaivoja.
Miesten niska-hartiaseudun kipujen syynä on useimmiten istumatyö. Myös pitkään jatkunut altistuminen tärinälle aiheuttaa miehille niskasärkyjä.
Hyvä Terveys 5/2002

Naiset nukkuvat miehiä huonommin

Joka kuudennella naisella on unihäiriöitä, mutta vain joka kuudestoista mies kärsii samasta vaivasta. Näin todetaan ruotsalaisessa tutkimuksessa. Unihäiriöistä puhutaan, kun henkilö ei saa nukuttua kunnolla joko juuri koskaan tai useampina öinä viikossa.
Tutkijat epäilevät, että ongelma korostuu naisilla ehkä sen vuoksi, että he kantavat yleensä vastuun perheestä, kodista ja lapsista. Tunne vastuun raskaasta taakasta voi olla yksi tärkeimmistä unihäiriöiden syistä.
Tutkimuksen mukaan naisten stressitaso kasvaa, kun he tulevat töistä kotiin. Miesten stressillä on taipumus helpottaa kotioloissa. Uneen vaikuttaa myös muun muassa kuukautiskierto.
Kunto Plus 7/2002

Makoilu rapauttaa

Lähtisitkö lenkille vai lysähtäisitkö sohvaperunaksi? Löhöily on mukavaa, mutta käy kunnon päälle enemmän kuin luulet. Tanskalais-teksasilainen tutkijaryhmä mittasi viiden nuorukaisen fyysisen kunnon vuonna 1966. Ensimmäinen tutkimus tehtiin hikitreenin aikana ja toinen kolmen viikon vuodelevon jälkeen. Viisikko haalittiin kuntotestiin uudelleen 1996. Tulos oli yllättävä, 30 ikävuotta oli heikentänyt kypsään ikään ehtineiden kavereiden kuntoa vähemmän kuin parikymppisenä vietetty kolmen viikon vuodelepo. Joten ylös, ulos ja lenkille, ettet sammaloidu!
Tiede 2/2002

It-alan ammattilainen voi mielestään hyvin

Tuoreen tutkimuksen mukaan it-alalla työskentelevät kokevat työnsä haastelliseksi ja suhteellisen turvatuksi. Puolet tutkimukseen vastanneista koki oman terveytensä ja työkykynsä hyväksi. Vain kuusi prosenttia ilmoitti terveydentilansa huonoksi. Terveytttä heikensivät henkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat. Tietotekniikan ammattilaiset eivät pitäneet työtään fyysisesti rasittavana. Tutkimuksissa kuitenkin ilmeni, että toistuvaa särkyä tai muuta vaivaa koki lähes puolet vastanneista. Oireet keskittyivät niska-hartiaseudulle, osalla oli päänsärkyä ja kipuja ristiselässä.
Tutkijoiden mukaan syy ristiriitaan saattaa olla se, että kivut ja säryt mielletään it-alaan kuuluviksi. Tutkimuksessa todetaan tämän kehityksen olevan vaarallinen suunta. Jos kipuja ei oteta todesta, myöskään apua ei haeta ajoissa.
STT

Vahvat reidet estävät kulumia

Polvien kulumat ovat kivuliaita, joten niitä kannattaa ehkäistä. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan naisilla polvikulumien syy on usein heikot reisilihakset. Naiset voisivatkin yrittää ehkäistä kulumia harjoittamalla ja vahvistamalla erityisesti reiden etuosan suurta lihasta.
Toki miehetkin hyötyvät lihasten vahvistamisesta, mutta miehillä polvien kulumisen yleisin syy on polvivammat.
Kunto Plus 5/2002

Astmaa työkaverin savuttelusta

Passiivinen tupakointi työpaikalla lisää hengitysoireita ja astmaa, kertoo laaja, 19 maassa tehty tutkimus.
Tutkimuksen mukaan astma on työpaikalla tupakansavulle altistuville yleisempää kuin muilla. Lisäksi hengästyminen ja puristava tunne rinnassa vaivaavat heitä useammin kuin savuttomissa tiloissa työskenteleviä. Passiivinen tupakointi ei kuitenkaan ole yhteydessä allergiseen nuhaan.
Hyvä Terveys 3/2002

Liikunta voi edistää oppimista

Tuoreen tutkimuksen mukaan juokseminen lisää aivosolujen tuotantoa hiirillä. Todennäköisesti sama pätee myös ihmisiin. Väitteen takana on yhdysvaltalainen aivotutkija Fred Gage, joka työskentelee Salk Institutessa San Diegossa. Gage on selvittänyt hiirten aivosolujen määrän useissa tutkimuksissa. Hän on todennut juoksemaan laitettujen hiirten tuottavan kahdentoista päivän tutkimuksen aikana huomattavasti enemmän aivosoluja kuin vertailuryhman lajitoverit.
- Ero oli hätkähdyttävä. Nykyään tiedetään, että myös ihmisaivoissa voi syntyä uusia aivosoluja, joten voi olettaa, että juokseminen edistää aivosolujen tuotantoa myös ihmisillä, sanoo Gage.
Hänen tutkimuksiaan tukevat Japanissa Nihon Fukushi Universityn tutkijat, jotka ovat mitanneet juoksemisen vaikutusta ihmisen aivoihin. He vertasivat liikuntaa harrastamattomia nuoria ryhmään säännöllisesti liikkuvia nuoria kahdentoista viikon ajan. Tuona aikana juoksijoiden oppimiskyky ja muisti paranivat selvästi. Kun juoksijat lopettivat harjoittelun, heidän oppimiskykynsä laski.
Kunto Plus 4/2002

Hiki suojaa ihoa tulehduksilta

Hiki, oli se sitten kainalohikeä tai hikoilevia kämmeniö, voi olla melkoinen vitsaus, mutta on hiestä yllättäen myös hyötyä. Nature Immunology-lehdessä saksalaiset tutkijat kertovat löytäneensä hiestä ihotulehduksilta suojaavaa proteiinia.
Tätä dermisidiini-nimistä proteiinia syntyy hikirauhasissa, josta se kulkeutuu ihon pintaan. Se suojaa ihoa esimerkiksi stafylokokeilta ja muilta ikäviltä bakteereilta, jotka voivat aiheuttaa iholle muun muassa ajoksia ja ihottumaa.
Kaikkia hikoilevaisia lohduttanee myös tieto siitä, että mitä enemmän hikoilee, sitä paremman suojan iho tutkimuksen mukaan saa.
Kunto Plus 3/2002

Sepelvaltimotaudin ehkäisy aloitettava jo lapsuudessa

Taistelu sepelvaltimotautia vastaan olisi aloitettava jo lapsuudessa, sanoo sydäntautien erikoislääkäri Timo Ikonen. Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla puhunut Ikonen uskoo, että taudin ennaltaehkäisy on tarpeen aloittaa jo varhain, jos suvussa on taipumusta sepelvaltimotautiin.
Sydäninfarktin kehittymisessä on huomattava määrä riskitekijöitä, joihin voi itse vaikuttaa - jo varhaisella iällä. Riskejä ovat tupakanpoltto, kohonnut verenpaine ja kolesteroli, diabetes ja liikapaino sekä vähäinen liikunta ja stressi, listaa Ikonen.
STT 17.2.2002

Perimä vaikuttaa vaihdevuosiin

Kannattaa kääntyä oman äidin puoleen, jos haluaa tietää, millaiset vaihdevuosista tulee. Vaihdevuodet alkavat tyttärellä suunnilleen samanikäisenä kuin äidillä. Suomalaisnaisilla vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana.
Kunto Plus 3/2002

Monipuolinen ruoka voi pienentää dementian vaaraa

Italiassa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että monipuolista ruokaa syövillä vanhuksilla saattaa olla pienempi riski sairastua dementiaan kuin muilla. Tutkimukseen osallistui yli 1600 vähintään 70-vuotiasta vanhusta.
Tutkimus ei selvitä, miten terveellinen ruokavalio auttaa henkisen toimintakyvyn säilymistä. Tutkijat arvioivat, että antioksidanteilla, kuten C- ja E-vitamiinilla, on merkittävä vaikutus myös henkiseen hyvinvointiin.
Kotilääkäri 2/2002

Maatilojen pikkulapsilla muita vähemmän astmaa

Atooppisten tautien lisääntymistä on selitetty ns. hygieniahypoteesilla. Sen mukaan nyky-ympäristöstä puuttuu jotakin, joka trimmasi nuoren yksilön immuunijärjestelmän oikealle tolalle. Suomessakin jo aiemmin tehdyt tutkimukset kertovat, että kasvaminen maalaisympäristössä ehkäisee myöhempää allergiaa.
Nyt saksalais-itävaltalais-sveitsiläinen tutkimus tarkentaa vaikutuksen ajoitusta. Tulosten mukaan erityisesti ensimmäisen ikävuoden aikana tapahtunut oleilu navetassa tai tallissa sekä tinkimaidon juonti vähensi astmaa, heinänuhaa ja atooppista herkistymistä.
Tulos saatiin laajasta kyselytutkimuksesta, jossa verrattiin maatiloilla ja kaupungissa kasvaneita lapsia. Lapsilla, jotka olivat mukana navetta-askareissa alle 1-vuotiaina ja jotka joivat talon maitoaa, oli astmaa vain yhdellä prosentilla, kun verrokkeilla astmaa oli 12-13 prosentilla.
Navetassa oleilu 5-vuotiaaksi asti vain korosti tilannetta. Jopa äidin raskausaikainen navettatyö vähensi lapsen allergiariskiä.
Suomen Lääkärilehti 2/2002

Pienikin kävelylenkki kohentaa mielialaa

Kymmenen minuutin kävelylenkki kohentaa mielialaa tehokkaammin kuin esimerkiksi hauska sarjakuva. Tähän tulokseen tultiin Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa, jossa ryhmä opiskelijoita lähetettiin ulos lenkille sillä välin kuin toinen ryhmä uppoutui sarjakuviin
Kymmenen minuutin kuluttua ulkona käyneiden mieliala oli noussut selvästi enemmän kuin sarjakuvien lukeneiden.
Kunto Plus 2/2002

Sauna saa valtimot vetreiksi ja verenpaineen laskemaan

Saunan terveysvaikutuksista on saatu uutta tietoa. Japanilaiset lääkärit tutkivat saunakuurin vaikutusta 25:llä keskimäärin 38-vuotiaalla miehellä, joilla oli valtimotaudin riskitekijöitä. Heistä mm. 15 tupakoi, kolmella oli diabetes ja kahdeksalla korkea kolesteroli.
Tarkoitus oli selvittää parantaako sauna endoteenin eli valtimoiden sisäkerroksen toimntaa. Endoteenin huono toiminta mm. altistaa valtimonkovettumataudille. Saunan tehoa tutkittiin mittaamalla olkavarsivaltimon läpimittaa.
Miehet kävivät kahden viikon ajan joka päivä 15 minuutin ajan 60 asteen löylyissä. Saunan todettiin sekä parantavan valtimoiden sisäpintojen toimintaa että laskevan verenpainetta.
Duodecim 1/2002

Liuottimet tekevät pahaa spermalle

Orgaanisten liuottimien parissa työskentelevillä miehillä on muita todennäköisemmin heikkolaatuinen siemenneste. Tämä ilmenee Kanadassa tehdystä tutkimuksesta, jossa 1320 miestä seurattiin ja heidän siemennestenäytteitään analysoitiin 20 vuoden ajan.
Erityisesti maalausalalla ja grafiikan alalla työskentelevät miehet altistuvat orgaanisille liuottimille.
Kunto Plus 1/2002

Lampaiden laskeminen ei auta

Unihiekka ei valu silmiin, vaikka laskisit lampaita, vakuuttavat unitutkijat. Nukkumatti tulee nopeammin, jos ryhdyt ajattelemaan jotain rauhoittavaa ja miellyttävää maisemaa. 'Se kysyy paljon enemmän aivokapasiteettia, kuin yksitoikkoinen lampaiden laskeminen', selittää tutkija Allison Harvey Oxfordin yliopistosta. 'Lomamuistoihin ja unohtumattomiin luonnonkohteisiin on myös helpompi keskittyä'. Harvey pyysi 50 unettomuudesta kärsivää ihmistä testaamaan eri tekniikoiden tehoa. Ykkösryhmä sai neuvon ajatella maisemaa ja kakkonen laski lampaita. Kolmatta ryhmää ei opastettu lainkaan. Ykkösryhmä pääsi höyhensaarille keskimäärin 20 minuuttia aiemmin sellaisina iltoina, jolloin he keskittyivät maisemaan. Muilla nukahtaminen kesti koeiltoina kauemmin.
Toisessa tutkimuksessa Harvey selvitti sitä, edesauttaako ikävien asioiden hautaaminen mielen syövereihin nukahtamista. Osaa koehenkilöistä neuvottiin tukahduttamaan epämukavat ajatukset heti, kun ne pomppaavat mieleen. Konsti ei tepsinyt. Koeryhmä pyöri levottomana sängyssä 10 minuuttia muita pidempään. Harveyn mukaan tukahduttamisen vaikutus on päinvastainen. Se tuo ikävät ajatukset kahta kauheampina mieleen.
New Scientist

Ei syytä punkkihysteriaan

Ainoastaan joka neljäs heinikossa vaaniva puutiainen (Ixodes ricinus) kantaa borrelioosia. Käytännössä yksi sadasta puremasta tuottaa taudin. Ötökän on oltava kiinni ainakin 8 tuntia, jotta vaara olisi merkittävä. Peli ei ole menetetty, vaikka puutiainen olisi imenyt itsensä kahvipavun kokoiseksi palloksi. Borrelioosi estyy yhdellä antibioottiannoksella.
Tiede 5/2001

Hedelmät ja vihannekset alentavat kohonnutta verenpainetta

Omenia Salaattia
Hedelmiä ja vihanneksia sisältävä vähärasvainen ruokavalio alentaa kohonnutta verenpainetta, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Aineistona oli 72 henkilöä, joiden systolinen verenpaine oli 140-159 mmHg ja diastolinen alle 90 mmHg. Kolmen viikon tyypillisen yhdysvaltalaisen ruokavalion jälkeen tutkittavat satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Osa jatkoi aiempia ruokailutottumuksiaan, toinen ryhmä alkoi syödä runsaati hedelmiä ja vihanneksia sisältävää ruokaa ja kolmannen ryhmän ruoka oli lisäksi vähärasvainen. Ravinnon natriummäärä oli kaikissa ryhmissä sama, samoin energiamäärä säädettiin niin, ettei painomuutoksia tullut. Kolmannen ryhmän systolinen verenpaine laski keskimäärin 11,2 mmHg ja kakkosryhmän 8,0 mmHg tavalliseen tapaan jatkaneisiin nähden.
Duodecim 20/2001

Piparjuuren haju avaa nenän

Paras tukkoisen nenän avaamiseen käytettävä parannuskeino on piparjuuri. Näin vakuuttaa Kentyckyn yliopiston korva- ja kurkkutautien dosentti Sanford Archer. Hän suosittelee 1-2 pikaista piparjuuritahnan nuuhkaisua 2-3 kertaa päivässä. Kirpeä piparjuuri sisältää sinappiöljyä, joka on samankaltaista kuin nuhasumutteissa käytettävä kemikaali. Tuore piparjuuriraaste on kuulemma tehokkainta. Myös piparjuuren syöminen tepsii flunssaan. Piparjuuren kerrotaan torjuvan bakteereja ja lievittävän sivuontelotulehduksia sekä vilustumissairauksia.
Elämänhalu 8/2001

Kilpaurheilu ei lisää jalkojen nivelvaivoja

Kilpaurheilu ei ehkä lisääkään alaraajojen nivelten kulumavaivoja toisin kuin aiemmin on oletettu. Voimakas ja toistuva niveliä ja alaraajoja kuormittava harjoittelu saattaa rasittaa polvia ja lonkkaa, mutta se ei lisää nivelten kipeytymistä tai vähennä niiden toiminnallisuutta iän mukana. Sen sijaan ikä ja korkea painoindeksi lisäävät nivelrikon riskiä.
Kotilääkäri 11/2001
maraton
Saksalainen Horst Preisler, 66, juoksi 14.10.2001 1 063. maratonin ja siirtyi näin juostujen maratonien tilastokärkeen. Paras suomalainen on Kalevi Saukkonen, joka juoksi samana päivänä 805:nnen maratonin.
14.10.2001 Anjalankoski

Niukka Ravinto pitää nuorekkaana

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan vähäkalorinen ruokavalio hidastaa ikääntymistä. Kalifornian yliopiston julkistaman tutkimuksen mukaan hiirten niukka dieetti kumosi vanhenemista aiheuttavia solumuutoksia. Vanhatkin hiiret hyötyivät niukasta ruokavaliosta, mutta nuorena aloitetusta vähäkalorisesta ruokavaliosta oli enemmän hyötyä. Mitä pidempään odotat, sitä vähemmän aikaa sinulla on nauttia myönteisistä vaikutuksista, Stephen Spindler Kalifornian yliopistosta muistutttaa.
STT 9/2001

Keliakia voi aiheuttaa osteoporoosia ja lapsettomuutta

Viljojen aiheuttama sairaus keliakia saattaa oirehtia monella muullakin tavoin kuin suoliston kautta. Hoitamattoman sairauden merkkejä voivat olla ripulin ja vatsan turvotuksen lisäksi jopa osteoporoosi ja lisääntymishäiriöt. Keliakia on paljon muutakin kuin suoliston tauti, ja se oireet ovat erittäin moninaiset, toteaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Pekka Collin Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Tyypillisiä keliakian oireita ovat erilaiset suolistovaivat kuten löysät ulosteet, imeytymishäiriöt, esimerkiksi anemia. Ensimmäisiä keliakian merkkejä voivat olla myös niveltulehdukset ja -säryt tai iholle nousevat kutiavat rakkulat. Lisäksi tietyt keskus- ja ääreishermoston oireet, muistihäiriöt, masennus ja lapsettomuus sekä keskenmenot saattavat kertoa siitä, että elimistö ei hyväksy gluteiinia sisältäviä viljatuotteita. Keliakian saattaa havaita jopa hammaslääkäri, sillä pysyvien hampaiden kiillevauriot ovat keliaakikoilla selvästi tavallista yleisempiä.
Iltalehti 9/2001

Karpalomehusta apua virtsatulehdukseen

Karpalomehu ehkäisee tehokkaasti virtsatietulehduksen uusiutumista. Näin todetaan professori Tero Kontiokarin vetämässä tutkimuksessa.
Hyvä Terveys 8/2001

Kala suojaa eturauhassyövältä

Lohen, silakan ja muiden rasvaisten kalojen syöminen saattaa vähentää eturauhassyövän riskiä. Ruotsalaistutkimuksen mukaan miehillä, jotka eivät syö kalaa, on kahdesta kolmeen kertaa suurempi vaara sairastua eturauhassyöpään kuin rasvaista kalaa syövillä miehillä. Rasvaisten kalojen vaikutus perustuu niiden sisältämiin omega-3-rasvahappoihin.

Peruna-allergia luultua yleisempää

Perunan aiheuttama ruoka-aineallergia on tavallisempaa kuin on uskottu, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettu väitös . Peräti 75 prosenttia Ulla Seppälän tutkimukseen osallistuneista eri ruoille herkistyneistä lapsista sai oireita perunoista. Potun syönti aiheuttaa ihottumaa ja suolisto-oireita. Koeryhmässä oli 39 alle kouluikäistä lasta. Nuorimmat olivat 2-vuotiaita. Perunaa ei lasketa tavallisimpien allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden joukkoon. Se on kuitenkin ensimmäisiä kiinteitä ruokia, joita lapsille annetaan rintamaidon jälkeen. Allergian selvittämiseksi tehtävät ihotesti ovat tähänkin saakka osoittaneet osalla lapsista herkistymistä perunalle, mutta reaktio on usein tulkittu siitepölyallergiaksi. Peruna ja koivu sisältävät samoja allergisoivia valkuaisaineita, jonka takia koivun siitepölylle allerginen henkilö voi saada oireita myös perunasta ja päinvastoin. Seppälä löysi tutkimuksessaan perunasta neljä eri allergeeniä.
FM Ulla Seppälän väitöskirja "Characterization of potato allergens".   (16.3.2001)

E-vitamiini auttaa palautumaan

Jos harrastat paljon liikuntaa, kannattaa huolehtia riittävästä E-vitammiinin saannista. E-vitamiini edistää lihasten palutumista, vähentää urheiluvammojen riskiä ja lisää liikunnan tehokkuutta. Parhaat E-vitamiinilähteet ovat vehnänalkioöljy ja auringonkukkaöljy. Puoli ruokalusikallista vehnänalkioöljyä riittää päiväannokseksi. Ps. Rauta voi haitata E-vitamiinin imeytymistä, joten vältä ottamasta rautalisää ja E-vitamiiniä samaan aikaan.

Nuku hyvin

Jos haluat omaksua uuden asian mahdollisimman hyvin, kannattaa nukkua kunnolla heti seuraavana yönä. Näin neuvoo Robert Stickgold Massachusettsin mielenterveyskeskuksesta. Tutkimuksen mukaan uni on tärkeä tekijä oppimisessa ja asioiden mieleen painamisessa. Koehenkilöt opettelivat erottelemaan tietokoneen näyttöön ilmaantuvia visuaalisia elementtejä toisistaan. Puolet ryhmästä sai nukkua harjoitusta seuraavan yön normaalisti, ja puolet päästettiin nukkumaan vasta toisena yönä. Kun tehtävät uusittiin kaksi päivää myöhemmin, ensimmäisen yön nukkuneet ylsivät parempiin tuloksiin harjoituspäivänä, mutta valvojien suoritukset jäivät entiselleen.
Nature Neurosience

Oreksiini - Adenosiini

Aivoissa toimii monta rinnakkaisjärjestelmää, jotka ylläpitävät vireyttä. Järjestelmien pomoksi on paljastunut uusi neuropeptidi, oreksiini. Se kiihottaa muita järjestelmiä ja sallii pitkän valvomisen. Ihminen pysyy hereillä, jos aivoissa on tarpeeksi oreksiinia. Sen puute tai vähäisyys aiheuttaa uneliaisuutta ja nukahtelua. Oreksiinin vastapeluri on hermosoluista tihkuva adenosiini, joka viestittää univajeesta. Adenosiinia muodostuu valvoessa, ja se katoaa nukkuessa. Oreksiinia syntyy aivojen hypotalamuksessa, missä toimivat myös muut unen ja vireyden säätelykoneistot.
Tiede 2/2001

Väsymys vastaa lievää humalaa

Stanfordin yliopiston tutkijat vertasivat sataa uniapneasta kärsivää potilasta noin sataan hyväuniseen, jotka juotettiin lievään humalaan. Molemmat ryhmät menestyivät reaktionopeutta mittaavissa tehtävissä yhtä huonosti. Uniapnea on yleinen tauti, joka muun muassa heikentää unen laatua.
Men's Health 2/2000

Sipuli ja omena

Sipulin- ja omenansyöjät sairastuvat muita harvemmin sydäntauteihin. Mitä enemmän ruokavaliossasi on vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, sitä enemmän saat syövän kehittymiseltä suojaavia aineita.
Elämänhalu 1/1999